Pandemi sonrası önemi daha da artan iş hayatı kodlarından birisi de şüphesiz fırsatları yakalamak ve istenilen hedefe ulaşmak adına “etkili bir kariyer ağı oluşturmak” oldu. Kariyer ağı oluşturmak; iş/staj arama, kariyer hedeflerine ulaşma, alanınız veya çalışmak istediğiniz başka bir alan hakkında daha fazla bilgi edinme konusunda yardımcı olmak için kişisel, profesyonel, akademik veya ailevi kişileri kullanmayı içerir. Artık başarılı bir kariyer hikayesi için donanımsal olarak fark yaratan bir CV’ye, etkili bir motivasyon mektubuna ve profesyonel bir LinkedIn profili yanında güçlü bağlarla oluşturulmuş bir kariyer ağına da ihtiyacınız var.
Ağınızın gücü; fırsatları, iş insanları ile etkileşimi, ilişki ve bilgi geliştirmeyi ayrıca iş birliklerini de kapsar. Kariyer yolculuğunda ağınız, sizin net değerinizdir aslında. O nedenle hem stratejik hem de rastlantısal bakış açılarını içerir. Stratejiden kasıt iyi düşünülmüş, teknik içeren ve planlı olarak yapılan eylemlerken, rastlantısal tarafsa bağlantısal açıdan evrenin sürprizlerini de dikkate almayı içerir.
Ağ oluşturma, aslında çift taraflı bir etkileşimdir ve paylaşılan destek, paylaşılan bilgi, paylaşılan güven gibi alma verme dengesi üzerine kuruludur. Bir iş teklifiyle sonuçlanan bir bağlantı kurarsanız, hem bir iş için yönlendirdiğiniz kişi hem de o adayı işe alan kişi yani muhtemelen iki minnettar bağlantınız olacaktır.
Ağınızın bu harika enerjisinden etkin yararlanmak içinse bazı taktiksel yaklaşımlara ihtiyacınız var. Bunun için bir etkili bir kariyer ağı oluşturma planı yapacak olursanız başlangıç noktasında aşağıdaki önerilerimi yol haritası oluşturmada kullanabilirsiniz.

  1. Öncelikle mevcut durum analizi yapmanız kendi stratejinizi oluşturmada etkili olacaktır. İlk bakmanız gereken yer, mevcut ağınızdır. Sonrasında ise hedefinize ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz diğer kişilere erişim için bir strateji geliştirebilirsiniz.
  2. Peki kimlerle etkileşim kuracaksınız? İşte bu aşamada hem geçmiş bağlantılarınızı düşünmeli hem de yeni bağlantılar için taktik geliştirmelisiniz. Yeni arkadaşlar edinirken eski arkadaşlarınızla teması kaybetmeyin, geçmişteki ve şimdiki öğretmenlerinizle bağlantıda kalın zira mezun olduğunuzda tavsiye için ihtiyacınız olacak  Pek akla gelmez ama en iyi kanallardan birisi de aileniz ve akrabalarınızdır. Sizin staj veya iş arayışında olduğunuzu bilen bir tanıdığınız, kendi iş yerindeki boş pozisyona sizi önerebilir. Kısacası tanıştığınız ve kariyer yolunuz hakkında verimli ve profesyonel bir konuşma yaptığınız herkesle bağlantı kurun….
  3. Bunların yanında erişim alanınızı genişletme stratejisini de denemelisiniz. Pandemiden kaynaklanan ağ oluşturma fırsatlarından biri, ağ kurabileceğiniz alanlardaki artıştır.  Yerel olarak odaklanmak yerine şehrinizin veya ülkenizin dışına çıkmayı ve buralardaki insanlarla bağlantı kurmayı deneyebilirsiniz.
  4. Aslında değişik bir taktik düşünürseniz kendi topluluğunuzu oluşturma şansınızda olabilir. Örneğin kendi üniversite kulübünüzü kurmak, kendinizin yöneteceği projeleri veya etkinlikleri gerçekleştirmekte ağınızı geliştirmenizde bir seçenektir.
  5. Belirleyeceğiniz plan doğrultusunda haftalık rutininizin bir parçası olarak ağ oluşturmaya öncelik vermelisiniz. Örneğin, haftada iki kez 30 dakika ayırabilir veya her üç ayda bir 3-6 yeni kişiyle bağlantı kurma hedefi belirleyebilirsiniz. Amacınız, hedef koyarak ağınızı stratejik olarak oluşturmak olmalıdır.
  6. Bir de çevrimiçi bir varlık oluşturmaya ihtiyacınız var. Sosyal medya hesaplarınız, oluşturduğunuz bir blog gibi… Ayrıca evden çalışan veya hibrit bir model kullanan birçok kişiye artık çevrimiçi olarak daha kolay erişebilirsiniz. Dolayısıyla onlara ulaşmanın en güzel yolu LinkedIn, Instagram, Facebook vb.’de dijital varlığınızı oluşturmanız ve iletişim kurmanız olacak. Aslında bu digital varlık; aynı zamanda tutarlılık içermeli, profesyonelliğinizi, uzmanlığınızı yansıtmalı  ve gerçek anlamda kişisel markanız olmalıdır. Bu şekilde farkedilen olduğunuzda insan kaynakları departmanlarının ilgisi çekebilir ve aranılan bir aday olabilirsiniz.
  7. Kariyer ağı oluşturmada sosyal ağlar içinde en önemlisi şüphesiz LinkedIn platformudur. İşte bu aşamada LinkedIn’de etkili ağ kurma için aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz;
  • Öncelikle profilinizi mutlaka tamamlayın ve gizlilik ayarlarınızı gözden geçirin. Zira siz profilinizi gizlerseniz, siz de sizin profilinizi görüntüleyen kişileri göremezsiniz.
  • Bağlantı kurmak için davetleri mutlaka kişiselleştirin ve kişiyle neden iletişim kurmak istediğinizi açıklayın; Ancak, kişi davetinizi kabul edene kadar doğrudan bir iş veya tavsiye istemeyin.
  • Bağlantı aşamasında varsa karşılıklı faydalardan mutlaka bahsedin ve potansiyel temasın bağlantınızdan nasıl faydalanabileceğini vurgulayın. “Yardımcı olabilirsem lütfen bana bildirin” gibi basit bir şey, kişiye bağlantınız olmanın potansiyel faydasını gösterecektir. Her zaman “Teşekkür ederim” diyerek bitirin.
  • Kişi yaklaşık bir ay içinde yanıt vermezse bir istek daha gönderebilirsiniz. Eğer cevap gelmezse tekrar istek göndermemek en iyisidir. 
  • Tüm bunların yanında LinkedIn’de kendi hazırladığınız içerikleri yayınlamak , yayınlanan gönderilere yorum yapmak, katkıda bulunmak ve ağ değil bağ kurmak amacıyla bağlantılarınızın özel günlerini kutlamak vb yöntemlerle görünür olmanızda önemli noktalardır. 
    1. Hangi yolla etkileşim kuracak olursanız olun iyi bir network oluşturmak için etkili iletişim becerilerine ihtiyacınız olacaktır. Bu beceriler yüz yüze iletişimden e-posta yazımına hatta whatsapp yazışma becerisine kadar geniş kapsamlıdır.
    2. Entellektüel olmalısınız zira sosyalleşirken tutkulu ve heyecanlı olmak, bunu yansıtmak oldukça önemli. Unutmayın ki bu şekilde akılda kalacaksınız.
    3. Mutlaka bir hobiniz olmalı , üniversite etkinliklerine katılmalı, kulüp ve dernek üyelikleri yapmalısınız ayrıca  gönüllülük projelerine katılarak sosyal fayda yanında güçlü bir ağ oluşturabilirsiniz.. Bu tipte aktiviteler size yeni insanlarla tanışmak ve etkileşim için harika fırsatlar yaratacaktır.
    4. Üniversitenin hazırlık sınıfından itibaren staj programlarına veya şirketlerin yetenek yönetim programlarına katılmalısınız. Mezun olduğunuzda bu bağlantıların işinize yarayacağını unutmayın…
text

Peki; ağ oluşturma en önemli alan olan etkinlikler için neler yapacağız? Bunlara kısaca göz atmak gerekirse; Yüz Yüze Etkinliklerde İlk ihtiyacınız olacak şey; bir kartvizit olmalı (geleceğin endüstri mühendisi ünvanınız olan 🙂 Etkinliğe kartvizitlerinizi getirmeyi ve tanıştığınız kişilere vermeyi unutmayın. 60 saniyelik asansör konuşmanızın içeriği hazır olsun. Asansör konuşmanızın içeriği “Ne yapıyorsun ve neden tanışmak istiyorsun? Benzersiz yönler neler?” gibi soruların cevaplarını içermeli.  Asansör konuşmanızda açık ve net olun. İnsanlara ne aradığınızı söyleyin. Mutlaka pratik yapın.

Etkinliğe katılmadan önce mutlaka hazırlık yapın. Katılımcı listesine önceden bir göz atın ve kime ulaşmak istediğinizi planlayın. Hazır bir soru listeniz olsun. Açık uçlu sorular sorun, kim, ne, nerede, sohbeti ne zaman başlatacaksınız gibi…

Sosyalleşmede altın kural; etkinliğe erken gelin, son çıkın ve etkinlik sonrası iletişimde kalın. Tanıştığınız kişilerle iletişime nasıl devam edeceğinizi bilin ve devamlılık sağlayın.

Hızlı Ağ Oluşturma Etkinlikleri (Speed Networking) birbirini tanımayan insanlar arasındaki tanışmaları ve konuşmaları kolaylaştırmak için yapılandırılmış bir süreçtir. Online veya yüz yüze yapılabilir. Bu tipte etkinliklerde en önemli ihtiyacınız yine iyi tasarlanmış bir asansör konuşması olacaktır.

Online Etkinliklerde ağ kurmanın sihri ise olumlu bir ilk izlenim yaratmaktan geçmektedir. İşte bu aşamada yüz yüze görüşme yapıyormuş gibi özenli giyinme ve pozitif bir dış görünüş, güzel bir gülümseme ve iyi bir kamera açısına ihtiyacınız olacak. Tabi ki kameranız açık olmalı   Online etkinliklerinden bahsederken tabi ki metaverse gibi yeni trendlere de hazır olmak gerekli olduğunu unutmayın. Aslında »Metaverse» olarak adlandırılan şey tam da budur; sonsuz bir bağlantı, ağ kurma ve yaratım alanı…

Hangi tip etkinlikte etkileşim kurmuş olursanız olun sonrasında ilgili kişi ile sanal ağdan bağlanmak önemli. Tabi ki bu aşamada da taktiksel davranmalısınız. Eğer ağ odaklı bir etkinlikte tanıştıysanız, LinkedIn ve Twitter bağlantı kurmak için en iyi platformlardır. Ancak genel bir ortamda tanıştı iseniz daha rahat, daha arkadaş odaklı platformlar (Facebook, Instagram) daha uygun hissettirebilir. Şüpheye düştüğünüzde, sosyal medyada bağlantı kurmak isteyip istemediklerini şahsen veya mesajla sorabilirsiniz. Ama unutmamanız gereken ilgili kişiye aynı anda tüm sosyal ağlardan bağlanmamak olmalıdır.

Eğer iş veya staj arama sürecinde iseniz bağlantınızla yazılı iletişim kuracaksanız, mutlaka bir e-posta şablonu oluşturun. Karşı taraf için gerekli bilgileri sağlayın. İçeriği dil bilgisi açısından düzenleyin. İsteğinizde spesifik olun ve kısa tutun. Özgeçmişinizi ve motivasyon mektubunuzu ekleyerek gönderin.

Biriyle ağ kurmak için harcanan zaman bir işle sonuçlanmasa bile, yine de o kişinin zamanı için teşekkürlerinizi bir e-posta veya mesajla paylaşmalısınız.

Sonuç olarak iyi bir networker olmak istiyorsanız ağınızı tanımlamanız, iletişime geçerek bağlantınızı sürdürmeniz, katkıda bulunarak ne istediğinizi bilmeniz ve en önemlisi kendiniz gibi olmanız en anahtar başlıklardır.

Herkese bol etkileşimli bağlantılar dilerim…