Hayalindeki girişimi hayata geçirmeyi arzu eden bir girişimci adayı düşünün..

İlk aşamada; Yüzünde yaratıcı fikirlerin ironik şekilde oluşturduğu gülümseme, yeni başlangıç heyecanının gözlerde yarattığı parlaklık, fikrini anlatırken heyecandan doğru kelimeleri bulamamak, bir an önce başkalarına hayal ettiği konsepti anlatma arzusu, bir nevi fikrini içinde tutamama, spiritüel anlamda işaretleri okuma isteği…

İkinci aşama; konfor alanından çıkma korkusu, olumsuz eleştirilerin karşısında hevesin yitirilmesi, ekonomik kriz var, pandemi var ne yapıyorsun sorunsalı, vazgeçiş.
Enderde olsa ertesi sabah uyandığında aynı heyecan…

Mentorluk yaptığım, kendi girişimini kurmak veya fikrini hayata geçirmek isteyen onlarca kişide işte bu duyguları birebir gördüm ve onlarla yaşadım. Bu duygu durumu içinde eğer hikâyenin mutlu sonla bitmesini istiyorsanız ilk ipucu, gayet insani bu duygu durumunu yönetebilmek ikincisi ise nerden başlayacağını ve nasıl yapılacağını bilebilmek …

text

İşte bu başlangıç aşamasında tecrübeyle sabit bence altın kurallar;

İşte bu başlangıç aşamasında tecrübeyle sabit bence altın kurallar;

• Gerçekten ne istediğinizi ve en önemlisi niçin istediğinizi bilmelisiniz.

• Eleştirilerin hepsini alıp, süzerek işinize yarayacak, yol gösterecek olanları planınızda dikkate almalısınız.

• Projenizin boş zamanlarda yapılacak bir iş olduğunu düşünmek en büyük hatadır, full konsantrasyona sahip olmanız şart.

• Nerden başlayacağınızı bilmeli ve planlamalısınız.

• İyi bir Avukatınız, Mali Müşaviriniz, Bilgi Sistemleri Danışmanınız ve Dijital Pazarlama partneriniz olmalı. Doğru partnerler bulmalı ve ortaklarınızla veya diğer partnerlerle şeffaf ilişkiler kurmalısınız.

• Odağınız olan ürünün ya da hizmetin gerçekte ne işe yarayacağını net olarak anlamalı ve anlatmalısınız.

• Kime satacağınızı, nasıl satacağınızı, kaça satacağınızı bilmelisiniz, bundan sonra alıcılarınızın daha ağırlıklı olarak Y ve Z kuşağı müşteriler olduğunu unutmamalısınız.

• Daha önce fikrinizi kurgulayanları veya eğer varsa yapanları bulmak aynı zamanda sektörünüzde rekabeti görmek için çılgınca bir rakip analizi yapmalısınız.

• Sayılar olmazsa olmaz, gelir gideri yönetmeli, ne kadar kar edeceğinize baştan karar vermelisiniz.

• Size bir çatı oluşturacak üç ana süreci; Hukuksal & Ticari & Operasyonel süreçleri en derli toplu şekilde yapılandırmalısınız.

• Yaşayanlardan öğrenmek, sizinle aynı yolda olanların hikayelerini dinlemek ve ders çıkarmak en iyi deneyim kazanma aracıdır. Dinleyin!

• Ayrıca kendi hikayenizi de başkalarına anlatabilirsiniz. Güvendiğiniz birkaç kişiye fikrinizi anlatın. Bu kişileri iyi belirleyin risk alın ama riske değecek geri bildirimler kazanın. Ayrıca fikirler, bazen kelime döküldüğünde ve yüksek sesle söylediğinde daha çok parıldar.

• Bir de yatırımcıya ihtiyacınız varsa işte o zaman daha da mükemmel bir planınız olmalı ama unutmayın ki aslında en mükemmel olan, en değerli olan değildir.

Her şey tamam ama yol ortasında hayal kırıklığına uğrarsanız (fikrinizi çaldılar, yatırımcı bulamadınız, paranız yok, müşteri gelmiyor vb ) işte o zaman derin bir nefes alın tekrar düşünün belki çözüm o nefesin gizeminde saklıdır. Bu işaret ya daha iyisini yapmak için bir yol gösterme ya da görülmeyeni görünür kılmak için bir fırsattır.